Hilversum (Katholiek Nederland) – Vandaag is in Vaticaanstad de vijfdaagse conferentie over astrobiologie afgesloten. De studiedagen over eventueel buitenaards leven was belegd door de Pauselijke Academie voor de Wetenschappen.
Evolutie
Astrobiologie is de multidisciplinaire studie van de relatie tussen leven en de rest van de kosmos. De voornaamste kwesties betreffen de oorsprong van het leven, de evolutie van het leven op aarde, de mogelijkheid om het leven naar andere hemellichamen te verplaatsen en het bestaan van leven op andere planeten.
NGC 7331 is een van de miljarden sterrenstelsels in het heelal. Het stelsel is veertig miljoen lichtjaren van ons verwijderd (foto: NASA).
Galilei
De conferentie was belegd in het kader van het Internationale Jaar van de Astrologie, ter herdenking van het feit dat Galileo Galilei 400 jaar geleden een telescoop op de hemel richtte.
Theologische gevolgen
Een van de sprekers op de conferentie was de jezuïet en astronoom José Funes, directeur van de Vaticaanse Sterrenwacht. Hij zei dat astrobiologie een wetenschappelijke discipline in opbouw is. “De astrobiologische vragen hebben veel filosofische en theologische gevolgen. Toch richtte de conferentie zich op het natuurwetenschappelijke perspectief”, aldus pater Funes vandaag tijdens een persconferentie.
Miljarden sterrenstelsels
“De laatste vijftien jaar zijn er dankzij technologische doorbraken meer dan 400 planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt”, zei prof. Chris Impey van de Steward Obervatory in Tucson, Arizona (USA), waar het Vaticaan ook een sterrenwacht heeft. “Het is een plausibele schatting dat er honderden miljoenen bewoonbare plaatsen zijn binnen het Melkwegstelsel, dat op zijn beurt slechts een van de miljarden sterrenstelsels in het universum is.”
Implicaties voor ons zelfbeeld
“Als biologie niet uniek is voor de aarde, of als het leven op andere plaatsen biochemisch verschilt van onze versie of als we in het uitgestrekte universum ooit contact zullen maken met een intelligente soort, dan zullen de implicaties voor ons zelfbeeld enorm zijn. Het is terecht dat de Pauselijke Academie voor de Wetenschappen gastheer is van de ontmoeting over dit grensverleggende onderwerp”, aldus Impey.