In 2007, nog voor dat Biofides geboren was, bezocht ik voor de eerste keer een vergadering van de Belgische katholieke artsenvereniging Sint-Lucas, in een fraai kasteel in Wallonië. Een van de sprekers was Prof. Dominique Lambert, fysicus en wetenschapsfilosoof aan de Universiteit van Namen en specialist in de relatie geloof en wetenschap. Niet veel later in 2009, werd ik zelf uitgenodigd om voor de vereniging te spreken over het evolutiecongres dat ik in Rome had bijgewoond, in het kader van het Darwinjaar. Dat was ook het geboortejaar van Biofides.
Zo belandde ik in het bestuur van deze landelijke katholieke artsenvereniging en stond de Brusselse voorzitter, Prof. Dr. Bernard Ars, bij in het bepalen van de inhoudelijke koers, in een tijd dat de medische ethiek soms neit even helder geformeerd wordt. Ik herzag met het bestuur de website van de vereniging (cathmed.be) en enkele jaren later werd mij gevraagd de hoofdredactie van het meertalige tijdschrift Acta Medica Catholica op me te nemen.
Ondertussen werd de Brusselse voorzitter gekozen tot voorzitter van de Wereldfederatie van katholieke artsenverenigingen (FIAMC.org) en vroeg hij mij hem ook om dat mondiale niveau te assisteren, hetgeen ik aanvaardde. Dat monde onder meer uit in het Wereldcongres voor katholieke artsen, in september 2022, waar ik het Junior Forum mocht voorzitten.
Vanuit dat Junior Forum groeide nu het initiatief voor een programma voor studenten geneeskunde en jonge artsen tijdens de Wereldjongerendagen te Lissabon, 2023. En van daaruit meldden zich Belgische studenten geneeskunde om ook hier, in beide taalgebieden, iets niets te beginnen.
In het weekend van 15-17 maart 2024 organiseerden we daarom een stand en een workshop tijdens het ‘Missiecongres Brussel 2024’.
Eén van de deelnemers, Christina, schrijft: “Tijdens de workshop was het geweldig om die inspirerende verhalen van medestudenten geneeskunde en professionals te horen. Een senior arts vertelde hoe de gebeden van de broederschap en het netwerk met zijn christelijke collega’s hem bemoedigden in zijn dagelijkse patiëntenzorg. Ik was echt ontroerd door zijn getuigenis dat hij, ondanks de drukke praktijk met overvolle wachtkamers, het voorbeeld van Christus probeerde na te volgen in liefde en mededogen voor zijn patiënten. Bovendien stelde de steun die hij kreeg van zijn fraterniteit hem in staat om te gaan met emotionele uitdagingen en om moeilijke gebeurtenissen in zijn medische praktijk te boven te komen. Ik hield van zijn verhaal omdat het me eraan herinnerde hoe belangrijk het is om in gemeenschap met christelijke collega’s te zijn. We hebben elkaar echt nodig: JE BENT NIET ALLEEN! Ik heb er vertrouwen in dat Christus de broederschappen zal gebruiken om mij te sterken in mijn toekomstige werk als arts.
Zeer dankbaar kijken we dus terug op deze ontwikkeling en hopen nog lang, als Biofides, katholieke artsen bij te kunnen staan in hun mooie roeping.