Klimaat in het Jaar van de Hoop

Paus Franciscus heeft 2025 uitgeroepen tot het Jaar van de hoop. Tegelijk heeft hij zich vele malen uiterst zorgelijk geuit over klimaatverandering en de toestand van de schepping waarin  wij leven. Welke redenen hebben wij om ook inzake ‘klimaatverandering’ hoopvol te zijn? Moeten wij ons helemaal laten leiden door de sterk ‘alarmistische’ berichten die ons bereiken via de media? Of moeten wij als gelovigen hoopvol zijn, énkel omdat we christen zijn, zonder te weten hoe het dan goed moet komen met die klimaatcrisis. 

In deze uitzending wat gedachten die ons kunnen helpen bij het overbruggen van deze spanning tussen ‘klimaatalarmisme’ en christelijke hoop. Op drie niveaus zijn er volgens Vincent Kemme, bioloog en katholiek christen, toch redenen op hoopvol te zijn. Op het niveau van de klimaatwetenschappen stellen we vast dat er veel minder ‘consensus’ is dan wel men doet voorkomen en dat doemscenario’s ook door serieuze klimaatwetenschappers sterk worden gerelativeerd. Op het niveau van de mensheid in het algemeen moeten we vaststellen dat de mens in de geschiedenis van zijn bestaan een enorm vermogen tot aanpassing heeft laten zien, door innovatieve oplossingen voor reële problemen. Op het niveau van God zélf, die wij de Schepper van Hemel en Aarde noemen,  kunnen we ons afvragen of Hij zijn schepping, inclusief de mens, zomaar verloren zou laten gaan, of dat Hij geen mensen zou kunnen inspireren om adequate oplossing voor problemen te vinden. 

Biofides is eens in de twee weken te beluisteren bij Radio Maria Nederland, op vrijdag om 10.15 en 22.15 uur. Nadien kunt u de uitzending (van15 minuten) beluisteren via de Biofides Soundcloud.  

Dit bericht is geplaatst in Blog. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.