‘Humanae Vitae’ is een ‘rondzendbrief’ of ‘encycliek’ uit 1968 van de toenmalige paus Paulus VI, ‘hoofd’ van de Katholieke Kerk (1). In deze gezaghebbende brief aan de geestelijkheid en andere leden van kerk en “aan alle mensen van goede wil” geeft de paus zijn visie op de menselijke voortplanting en geboorteregeling. Als er één onderwerp op het raakvlak van van (humane) biologie en geloof delicate is, dan is het dit wel. Weinig thema’s doen zoveel stop opwaaien als de menselijke seksualiteit en vruchtbaarheid. Het standpunt dat paus Paulus VI hier inneemt, dat (hormonale) anticonceptie moreel niet aanvaardbaar is, heeft de geesten sterk verdeeld binnen de katholieke wereld. Daarbuiten haalt men in hoge mate de schouders op en doet wat men goed dunkt. Op deze pagina wat referenties naar deze problematiek.
Teksten:
- De volledige tekst van de encycliek.
- Toespraak tijdens een ‘Audiëntie’ van paus Paulus VI, kort na het verschijnen van de encycliek Humanae Vitae, over het positief beeld van de huwelijksmoraal, geschetst vanuit haar roeping (1968).
- Paulus VI over de weerklank van de encycliek in de wereld (1968).
- Een vervolg op deze leer in een schrijven van paus Johannes Paulus II, ‘Familiaris Consortio’, naar aanleiding van een buitengewone vergadering (‘synode’) van bisschoppen uit de gehele wereld over het gezin (1981).
- Een toespraak van paus Johannes Paulus II tot studenten aan twee Romeinse universitaire instellingen over ‘verantwoorde voorplanting’ (1983).
- Een onderricht (‘catechese’) uit 1984 van Johannes Paulus II over natuurlijke methoden in het kader van zijn lessenreeks over de ’theologie van het lichaam’ (1979-1984).
- Een toespraak van paus Johannes Paulus II tot een congres ter herdenking van de twintigste verjaardag van de encycliek (1988).
- Een ‘bekrachtigend’ commentaar van paus Benedictus XVI bij de 40-ste verjaardag van het verschijnen van de encycliek (2008).
- …
Voetnoten:
1. In feite is Jezus Christus het ‘hoofd’ en is de paus de ‘eerste onder gelijken’ van de bisschoppen van de Kerk die Christus stichtte en bouwde op de Twaalf Apostelen onder leiding van Petrus. De pausen zijn dus de opvolgers van Petrus. Hun gezag gaat terug op het gezag van Jezus Christus, die niet slects een goede mens, leraar of profeet was, maar de tweede persoon van de ‘Goddelijke Drie-eenheid’, Vader , Zoon en Geest, één God die een gemeenschap van drie goddelijke personen is. Het gezag van de opvolger van Petrus is dus gerelateerd aan God zelf, althans, wanneer hij ‘leerstellige’ uitspraken doet inzake ‘geloof en moraal’.