Gerard Bodifee, Vlaamse astrofysicus, filosoof en publicist, vertelt in een lang interview, afgenomen door zijn echtgenote, schrijfster en televisiepersoonlijkheid Lucette Verboven, over de figuur van Johannes Kepler en diens betekenis voor de moderne tijd. Het gesprek gaat over de fascinerende biografie van Kepler, diens wetenschappelijk werk waarin het middeleeuwse wereldbeeld omgevormd wordt tot dat van de moderne tijd, en de relatie tussen religie en wetenschap.
Johannes Kepler was een Duitse astronoom uit het einde van de 16e en het begin van de 17e eeuw die zich vooral met de beweging van de hemellichamen bezig hield. Zijn ontdekkingen zouden door Isaac Newton verklaard worden door de wetten van de zwaartekracht, die Kepler nog onbekend waren.
Kepler was een Luthers christen en studeerde ook theologie. Hij was een vroege aanhanger van het heliocentrisme van Copernicus, de discussie waarover een conflict tussen Galileo Galilei en leiding van de Katholieke Kerk zou ontstaan, wat de Kerk een anti-wetenschappelijk imago zou bezorgen. Bodifee benadrukt in het vraaggesprek echter dat een wetenschapper in die tijd veel meer van de Lutherse Kerk te vrezen had, omdat Maarten Luther veel meer dan de Katholiek Kerk aan een letterlijke interpretatie van de Bijbel vasthield. Het ging daarbij om bepaalde passages in de psalmen, waar de auteur – die ver voor Christus geleefd heeft en zich bediende van de wetenschappelijke kennis van zijn tijd – de aarde zag als het centrum van het heelal, waar alles omheen draait (hetgeen ook op het eerste gezicht zo lijkt te zijn).
Bron: Gerard Bodifee / Wikipedia