Hilversum (Katholiek Nederland) – Paus Benedictus XVI heeft op 31 oktober in het Vaticaan een korte ontmoeting gehad met de Britse kosmoloog Stephen Hawking. De Heilige Vader bekruiste het voorhoofd van de zwaar gehandicapte Hawking, die door velen beschouwd wordt als de grootste nog levende natuurwetenschapper van onze tijd.
Galileo
Hawking nam deel aan een bijeenkomst van de Pauselijke Academie van Wetenschappen. Benedictus zei bij die gelegenheid dat het geloof in God niet in tegenspraak is met de empirische wetenschappen. Hij haalde daarbij de Italiaanse geleerde Galileo Galilei (1564-1642) aan, de verdediger van het heliocentrische wereldbeeld. Diens overtuiging dat de planeten, de aarde incluis, om de zon draaien, stuitte op weerstand van de Inquisitie. “Galileo zag de natuur als een boek waarvan God de auteur is,” aldus Benedictus.
Big Bang
Hawking was te gast bij een conferentie met het thema: ‘Wetenschappelijke inzichten in de evolutie van het heelal en het leven’. De Brit, die alleen kan communiceren via een spraakcomputer, werd beroemd omdat hij de eerste was die bewijs vond voor de Big Bang-theorie. Hij geldt als de specialist op het gebied van zwarte gaten en singulariteiten.
Atheïst
Hawking schreef de bestseller A Brief History of Time over de stand van zaken in de kosmologie. In 1988 verscheen dit werk in Nederlandse vertaling onder de titel Het heelal. In de inleiding plaatst hij godsdienst en wetenschap tegenover elkaar. De wetenschap heeft volgens hem aangetoond dat het universum enkel wordt bestierd door natuurwetten. De idee van een Schepper wijst hij af.